Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

floarea-calota-la-bolintinul-din-vale-versuri-muzica.info_27 martie 1956 – s-a născut, solistă de muzică populară Floarea Calota. Îndrăgita interpretă face parte dintr-o specie rară de artiști. Glas care vine din adâncul fiintei și, ca o radăcină, o leaga pe Floarea de pamântul ale carui doruri și frumuseți trec, prin ea, către ceilalți. Floarea Calota a debutat la emisiunea- concurs “Floarea din gradină”, unde a luat trofeul. Din 1996, se dedică exclusiv muzicii populare, având un repertoriu bogat: Picături de untdelemn; La Bolintinul din Vale; Ioane din Teleorman; Spune, măiculiță, spune; Pe ulița armenească; Am iubit și-am sa iubesc; Balanus, Balan, Balan; etc.

http://www.bestmusic.ro/floarea-calota/biografie-floarea-calota/

d'Indy in 191127 martie 1851 – s-a născut compozitorul francez Vincent d’Indy. Cel mai mare reprezentant a școlii lui Cesar Franck, dirijor, profesor, critic muzical și publicist, precum organizator și activist social. De la 23 de ani Vincent d’Indy a concertat în mod activ ca muzician, fiind dispus să se dezvolte în multe specialități. Neabsolvind cursurile Conservatorul, din 1874, înlocuiește poziția fiind dirijor, jucând în orchestră. Primul succes oficial al d’Indy prinde la mijlocul anilor 1880, cu lucrarea sa „Song of the Bell”. După 1890 Vincent d’Indy începe, a da concerte ca dirijor simfonic și concertează cu propriile sale lucrări. El a vizitat Franța și multe țări europene, inclusiv Rusia (Sankt-Petersburg – 1903 și 1907).

https://en.wikipedia.org/wiki/Vincent_d’Indy

5aee2a32cac860289bc94d51430ce07a28 martie 1969Vlad Mircos, muzicolog, compozitor, în satul Antoneşti, situat la sudul Republicii Moldova. A absolvit cu menţiune gimnaziul din aceeaşi localitate şi Şcoala de Muzică din or. Cantemir (actualmente Școala de Arte „Valeriu Hanganu” din or. Cantemir), după care şi-a urmat studiile la Colegiul de Muzică din Tiraspol. Mai apoi  a urmat Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chişinău (actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău), obţinînd în anul 1997 diploma de licenţă în muzicologie. Încă în timpul învăţăturii la Şcoala de Muzică, Vlad Mircos a realizat cîteva piese instrumentale, prezentate cu succes la concursurile tinerilor compozitori atît la nivel şcolar, cît şi republican. Este Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (din 1998) şi al Asociaţiei Oamenilor de Creaţie din Republica Moldova (din 2009). Vlad Mircos a colaborat în ultimele aproape două decenii cu mai mulţi interpreţi din Moldova, piesele semnate de el, aducîndu-le succes şi diplome de laureat la o serie de competiţii artistice de prestigiu din ţară şi străinătate.

http://www.moldovenii.md/md/people/1012

21vasilegoia129 martie 1947 —  s-a născut dirijorul Vasile Goia. Absolvent al Şcolii de muzică „E. Coca” (astăzi, Liceul de muzică „C. Porumbescu”), al Şcolii de muzică „Şt. Neaga” (1961-1965) din Chişinău şi al Institutului Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova (1966-1971). În  anii 1971-1973, apoi în 1978-1980, el a fost conducător muzical şi prim-dirijor al orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc”, al Filarmonicii Naţionale și director muzical al Teatrului „Luceafărul” (1975-1978, 1980-1986). Mai apoi  conducător artistic şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Doina Moldovei” (1986-1993). Actualmente este liber profesionist. În 1990, Vasile Goia a avut primul turneu în Franţa. În cadrul acestor turnee, Vasile Goia a făcut cunoştinţă cu impresarul Henri Sauvanet, care le organiza în fiecare an spectacole în Franţa.

http://www.timpul.md/articol/dinastii-dirijorii-de-la-sangerei–pavel-dumitru-i-vasile-goia-25533.html

dan-bittman29 martie 1962 – s-a născut cântărețul, compozitorul, lider al formației Holograf începând cu 1985, Dan Bittman. În 1994 a reprezentat România în cadrul concursului muzical Eurovision, unde a acumulat 14 puncte, ocupând la final locul 21. Între 2001 și 2003, a moderat emisiunea- concurs Bravo Bravissimo, difuzată de TVR 1, iar din noiembrie 2004 a devenit prezentatorul emisiunii Dănutz SRL, difuzată tot de TVR 1. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Dan Bittman la 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „Pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Bittman

289830 martie 1923 – s-a născut Viorel Cosma, muzicolog, critic muzical şi lexicograf. Studiile muzicale (vioară) le-a început în copilărie la Conservatorul Municipal din Timișoara (1929–1931), continuându-le la Universitatea Națională de Muzică din București (1945–1950). Este Doctor în Muzicologie (1998), fiind distins cu Premiul Academiei Române (1974), premiul internațional al criticii muzicale Artisjus din Budapesta (1984), premiile Uniunii Compozitorilor (de 10 ori, obținând în 1999 premiul de excelență și în 2004 Marele Premiu), cu Ordinele Coroana României, Steaua României, Steaua RSR, Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer (2006). A fost profesor la Conservatorul Alberto della Pergola din București (1945–1947), la Liceele de Muzică „Dinu Lipatti” și „George Enescu” din București (1951–1964), la Universitatea Națională de Muzică și Universitatea Hyperion din București (1951–1999). A desfășurat o intensă activitate de critică muzicală în presa din România și din Europa, America de Sud, America de Nord, Africa și Asia, publicând peste 5.000 de eseuri, studii, articole, recenzii etc. A participat la numeroase Simpozioane și Conferințe de muzicologie în Europa și SUA, susținând comunicări științifice, conferințe, referate. Ca muzicolog a publicat peste 100 de volume (în limbile română, engleză, germană, rusă, bulgară, japoneză) cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, epistografic, precum și ediții de critică muzicală, muzicologie-comparată, antologii, ghiduri. Este Doctor în Muzicologie al Universității Naționale de Muzică din București, Doctor Honoris Causa al Institutului de Arte din Chișinău (Rep. Moldova), Cetățean de Onoare al orașului Timișoara.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Viorel_Cosma

41458-tap-7017630 martie 1968 – s-a născut cîntăreaţa canadiană Céline Dion. Cântăreața de muzică pop, de origine franceză-canadiană, Celine Dion, a dominat topurile muzicale în perioada anilor 1990. Celine Dion a înregistrat 9 albume în franceză și a câștigat numeroase premii pe vremea când avea doar 18 ani. Primul album în engleză l-a înregistrat în 1990, albumul Unison. Dion a fost însă descoperită după ce a înregistrat coloana sonoră a filmului de animație de la Disney, Frumoasa și Bestia. Apoi au urmat recorduri numeroase cu diferite hituri, precum The Power of Love, Because You Loved Me, My Heart Will Go On șiI’m Your Angel. Celine Dion a primit Ordinul Național al Quebec-ului, cea mai mare onoare a regiunii în aprilie 1998. Anul 1998 s-a dovedit a fi foarte fertil, câștigând numeroase alte premii, precum cea mai bună cântăreață a anului și pentru cel mai bun album al anului. Turneul extins în 14 țări a început în vara lui 1998 și a terminat cu un concert în Montreal pe 31 decembrie 1999, în onoarea noului mileniu. Revista Forbes a clasat-o în iunie 2009 a doua cântăreață cu cele mai mari câștiguri după Madonna, câștigând în jur de 100 milioane de dolari în anul 2008.

http://okmagazine.ro/agenda/muzica/lui-celine-dion-destinul-unei-invingatoare/index.html

images30 martie 1929 – s-a născut Magda Ianculescu, soprană moldoveancă, născută la Iași . În 1947 s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București. Încă din ultimul an de studii, Magda Ianculescu a fost angajată la Teatrul de Operă și Balet din Capitală, unde a debutat în rolul Rosinei din Bărbierul din Sevilla, de Gioacchino Rossini, rol ce va rămâne unul dintre succesele permanente ale carierei sale artistice. A cântat cu orchestre renumite în Belgia, Italia, Rusia, Franța, Cehoslovacia, Iugoslavia, etc., avînd un repertoriu divers – peste 35 de roluri principale – de la opereta vieneză, la opera contemporană românească. Între 1969 – 1977 a fost profesor la Conservatorul de Muzică din București, formând și lansând multe talente ale teatrului liric românesc. A fost membră în juriile unor importante concursuri naționale. Între 1953–1955 a fost laureată a Concursurilor internaționale din București, Praga și Varșovia. În 1962 a fost distinsă cu titlul de Artist emerit. În memoria artistei a fost înființat în 1997 Concursul național pentru voci feminine de operă „Magda Ianculescu”, la Opera Națională din București. În anul 2009 Premiul special la secțiunea canto a Concursului de Interpretare muzicală „Romania” de la Tokyo a purtat numele marii artiste.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Magda_Ianculescu

maxresdefault31 martie 1948 – s-a născut Adrian Enescu, compozitor şi instrumentist. Ca muzician, a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii ’70. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din București și a fost Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.Compune muzica foarte diversa stilistic, de la muzica Electro Acoustica la Muzica simfonica și Muzica de Jazz. Prima apariție pe disc este în 1975 (orchestrator jazz music). Semnează muzica/orchestrația și definește stilul grupului Stereo condus de Crina Mardare printr-un LP și un single. Semnează muzica/orchestrația și definește stilul cântareței Loredana Groza. Solicitat să colaboreze cu prestigioase institutii muzicale din lume (scrie muzică de balet) pentru Liliana Cosi Company – Italia, Art Center Canberra – Australia. Este recunoscut ca unul dintre cei mai valoroși compozitori de muzică de teatru și film, colaborând , în teatru, cu Alexandru Darie, sau în film fie cu Mircea Veroiu , Dan Pița și alții. Adrian Enesc este cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film (aprox. 65 de titluri).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Enescu

artanu-520x22031 martie 1961 – s-a născut Adrian Pleşca „Artanu”, vocalist român (Timpuri Noi, Partizan). A studiat vioara la grădiniță, pianul în clasele I – VII și contrabasul în clasa a VIII-a. În octombrie 1982 a început să cânte cu formația Timpuri Noi, pe care a fondat-o împreună cu prietenul său din copilărie, Răzvan Moldovan și a devenit cunoscut drept Artan. După 1990, trupa a ajuns celebră cu piese ca „Stere” sau „Tanța”. Din august 1990, Adrian Pleșca cântă în Corul Radio. În cei aproape 30 de ani de Timpuri Noi, Artan a făcut o pauză de cinci ani, între februarie 2001 și 2006, când a înființat trupa Partizan, ce avea să dea lovitura cu piesa „Fata mea”, o melodie fredonată de toată lumea datorită versurilor ironice. În 2004, trupa Partizan s-a destrămat, iar Artanu a reînființat trupa Timpuri Noi. În 2009 părăsește formația. Reînfințează formația Partizan în 2011.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Ple%C8%99ca

Ferruccio_Busoni,_ca_18951 aprilie 1866 – s-a născut Ferruccio Benvenuto Busoni, compozitor, pianist, teoretician şi pedagog italian, stabilit în Germania (opera „Doktor Faustus”). Ferruccio a fost un muzician- geniu, primul lui concert live l-a avut în ansamblul cu părinții săi, la vârsta de șapte ani. În 1988 a început cariera sa de pedagog, iar pe lîngă predarea muzicii compunea muzică și concerta ca pianist. Ca pianist și în primul rând ca un dirijor, el propaganda muzica nouă, interpreînd lucrari de Bartok, Schöneberg, Sibelius. Buzoni este autor a trei opere: „Alegerea miresei” (germană: Die Brautwahl, 1911 Hofmann.), „Turandot Suite” și ” Arlecchino” (ambele 1917). La a patra, „Doctor Faustus”, el a început să lucreze în 1916, dar nu au finalizat- o. Aceasta operă fiind finalizată de către Busoni Philip Yarnahom din manuscrisele și schițele rămase.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ferruccio_Busoni

Sergei_Rachmaninoff_LOC_33968_Cropped1 aprilie 1873 – s-a născut Serghei Rahmaninov, compozitor, pianist şi dirijor rus. El a fost o personalitate marcantă a secolului XX. În creația sa Rahmaninov a introdus elemente specifice muzicii vocale a bisericii ruse și sonoritatea clopotelor pe care le-a îndrăgit încă din copilărie. În anul 1892 a câștigat Medalia de Aur pentru opera sa într-un singur act. În aceeași perioadă datează primul său concert pentru pian și orchestră, compoziții pentru pian, cântece și lucrări orchestrale. În paralel cu activitatea componistică, Rahmaninov a fost numit dirijor al Teatrului Bolșoi. Personalitatea muzicianului se făcea simțită în egală măsură în compozițiile sale, în interpretările la pian sau pupitrul dirijoral.
http://www.referat.ro/referate/Serghei_Rachmaninov_0e383.html

4.tiberiu-brediceanu2 aprilie 1877 – s-a născut Tiberiu Brediceanu, compozitor si folclorist. A participat la înființarea Teatrului Național, Conservatorului și Operei Române din Cluj (al cărei director a fost). A fost membru corespondent al Academiei Române, președinte al Conservatorului „Astra” din Brașov, Folclorist pasionat. A cules peste 2.000 de melodii populare, în special bănățene și maramureșene. Simplitatea și coloristica bogată a unor lucrări, precum: La șezătoare (1908) și Învierea (1936) i-au atras compozitorului simpatia publicului. Utilizarea permanentă a citatelor folclorice, armonizarea tonală clasică, tenacitatea în valorificarea muzicii populare sunt prezente și în muzica simfonică, de cameră și vocală. O serie de distincții i-au recompensat activitatea: Premiul Național pentru muzică (1927), titlurile de Maestru Emerit al Artei (1952) și Artist al poporului (1957).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tiberiu_Brediceanu

gica-petrescu2 aprilie 1915 – s-a născut Gică Petrescu, cîntăreţ şi compozitor. În 1931, elev la Liceul „Gheorghe Șincai” cântă într-un ansamblu școlar, la chitară și vocal. La 15 ani urcă pentru prima dată pe scenă. Gica Petrescu face doi ani la Drept, dar părăsește studiile juridice în favoarea muzicii. Primul „contract de diseur” l-a avut la grădina restaurant Princiar de pe șoseaua Kiseleff, unde a cântat cu maestrul Fănică Luca. Atunci avea un repertoriu de 60 de cântece, tangouri și romanțe. În 1933 este angajat oficial ca solist vocal, la localul de lux occidental Galeries Lafayette cântând cu Orchestra James Kok. În 1982-1987 participă la „Festivalul Crizantema de aur”, de la Târgoviște. În 1934 în România ia ființă Casa de discuri și fabrica Electrecord. Din 1938, Gică Petrescu va colabora decenii la rând, înregistrând cântece de muzică ușoară, romanțe, cântece populare și cântece de petrecere. Gică Petrescu are numeroase premii și distincții.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gic%C4%83_Petrescu

Elaborat de Marina Sandu

Lasă un comentariu

Nor de etichete