Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

gary broker29 mai 1945 s-a născut — Gary Brooker, clăpar, compozitor şi vocalist britanic (Procol Harum). Brooker a fondat The Paramounts în 1962 cu prietenul său Robin Trower. Trupa a câștigat respectul în cadrul scenei britanice R & B din anii 1960. În 1966, Brooker a fondat trupa Procol Harum împreună cu prietenul său, Keith Reid. „A Whiter Shade of Pale” a fost un hit la nivel mondial cu care Procol Harum au devenit cunoscuți. Vocalele melancolice ale lui Brooker și jocul emoțional, pianul, au reprezentat o parte esențială a mixului muzical ale trupei pentru întrega  carieră. Începând cariera solo Brooker a lansat albumul No More Fear of Flying în 1979. La 14 iunie 2003 el a fost numit membru al Ordinului Imperiului Britanic în onoarea nașterii reginei, ca recunoaștere a serviciilor sale de caritate.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Brooker

angela ciumac30 mai 1949 s-a născut — Angela Ciumac, cîntăreață de muzică uşoară, născută în satul Cosăuți, raionul Soroca, Republica Moldova. Între anii1968-1972 studiază canto la Școala de Muzică „Șt. Neaga” de la Chișinău, apoi din 1972 pînă în 1978 este studentă la Institutul de Arte „G. Musicescu”. în anul 1978 lucrează în calitate de solistă a Orchestrei de estradă a Radiodifuziunii Naţionale. A fost solistă a Orchestrei de estradă „Bucuria” și solistă a Ansamblului vocal-instrumental „Ecou” a Centrului Tineretului de la Chișinău.
A înregistrat o serie de cîntece de estradă la Radio Chișinău, s-a filmat într-o serie de filme televizate muzicale. A lansat albumele audio: „La Cahul”, „Muzica e taina mea”, „Rămîn nemuritoare”. Angela Ciumac a susținut multe turnee internaționale.

http://www.moldovenii.md/md/people/886

pasa parfeni30 mai 1986 s-a născut — Pasha Parfeni, interpret de muzică ușoară, Orhei, Republica Moldova. La 7 ani este deja elev la școala muzicală din Orhei, specialitatea pian, iar în 2002 merge la colegiul de muzică din Tiraspol, secția jazz. În 2003 Pavel devine deținătorul Premiului Mare la concursul Vocile Transnistriei, iar în 2006 își continuă studiile muzicale la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde încearcă postura de compozitor. Pavel a obținut „Marele Premiu” la Festivalul internațional de muzică ușoară „George Grigoriu” din Brăila, desfășurat în perioada 22 – 24 mai 2009. Tot în acest an Pavel Parfeni a ocupat locul I la Festivalul Internațional de Muzică „Slaveanski Bazar” din Vitebsk, Belarus. La 11 martie 2012, Pasha Parfeni a câștigat selecția națională pentru Eurovision 2012 cu piesa „Lăutar” și a reprezentat Republica Moldova la Baku.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pavel_Parfeni

Silvestri-131 mai 1913 s-a născut — Constantin Silvestri, dirijor, compozitor și pianist român, stabilit în Anglia din 1957. La vârsta de zece ani debutează ca pianist. Ca dirijor debutează în 1930, la vârsta de 17 ani, alături de Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din București, dirijând o compoziție proprie, Preludiu și fugă (Toccata). În 1935 este distins cu Premiul de compoziție „George Enescu”, iar în același an, Constantin Silvestri devine Director muzical al Operei Române. În perioada postbelică este numit Director al Filarmonicii din București. Deține ambele funcții până în 1956. Primele înregistrări efectuate la Paris îi aduc Marele Premiu al Discului al Academiei „Charles Cross”. Compozițiile sale includ lucrări simfonice și muzică de cameră pentru diferite instrumente. În 1961 este numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Anglia), unde va rămâne până la sfârșitul vieții. Întreprinde numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, precum și în Japonia, Australia și America de Sud.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Silvestri

alifantis31 mai 1954 s-a născut — Nicu Alifantis, solist vocal, instrumentist, compozitor, or.Brăila, România din părinți greco-macedonieni. Face studii muzicale particulare și debutează scenic în anul 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, iar în 1976 casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic: Cântec de noapte, cu patru piese. În același an se înscrie în ATM. Între 1973 și 2002 a susținut 4.036 concerte. În 1995 fondează grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio pentru albumul său Voiaj. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Nicu Alifantis la 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Alifantis

glinka1 iunie 1804 s-a născut compozitorul — Mihail Ivanovici Glinka. Este un compozitor genial rus,numit parintele muzicii clasice ruse. El a pus baza operei naționale ruse și a muzicii simfonice. A fost adeptul operei cu influențe folclorice, folosind melodii cu caracter modal, orchestrația fiind inspirată din sonoritățile timbrale populare, iar subiectele alese, din legendele, miturile și istoria poporului rus. Din anul 1840 datează muzica sa de scena la Prințul Holski de Kukolnik. Dupa doi ani se reprezintă cea de-a doua operă “Ruslan si Ludmila”, operă- basm pe un libret inspirit dupa Pușkin. Cel mai important gen al creației sale este opera. În opera națională “Ivan Susanin”, folosește o tema din viața poporului. Ramâne un important compozitor național, întrucât îmbină tehnica muzicală europeană cu cântecul popular, caruia îi gasește țesături armonico-polifonice adecvate.

http://www.rasfoiesc.com/hobby/muzica/Mihail-Ivanovici-Glinka16.php

sir edward2 iunie 1857 s-a născut compozitorul britanic — Sir Edward Elgar. La vîrsta de 15 ani, Elgar în scopul de a studia muzica, a renunțat la școală și a plecat să lucreze ca avocat pentru a aduna bani. După câteva luni, el a plecat și-a început cariera muzicală, dând lecții de pian și vioară. Aproximativ în acest moment este prima sa apariție la public ca violonist și organist. Elgar și tatăl său au fost membri activi ai corului bărbătesc din Worcester Glee-Club. El a însoțit cântăreți, a cântat la vioară și a compus muzica, a făcut aranjamente și chiar a debutat ca dirijor. Anii petrecuți ca violonist în Worcestershire, au fost cei mai fericit pentru el, deoarece a jucat la vioară la festivalurile Worcester și Birmingham, iar o experiență valoroasă a fost de a interpreta Simfonia a șasea. În onoarea compozitorului a găsit câteva monumente. Unul dintre ei se află la sfârșitul Worcester High Street în fața catedralei, la câțiva metri de locul unde găzduit odată magazinul tatălui său.

https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Elgar

Eduard_Caudella3 iunie 1841 s-a născut — Eduard Caudella, compozitor de muzică de operă, violonist, dirijor, profesor și critic de muzică din lași, România. A început studiile muzicale la Scheia și Iași între anii 1850-1853, apoi și-a continuat studiile la Berlin și Frankfurt între 1853-1857. A revenit la Iași, unde a fost violonist la Curtea domnească a lui Alexandru Ioan Cuza, iar între 1892 și 1901 a fost rector al Conservatorului. În cadrul Conservatorului din Iași, Eduard Caudella a înființat prima orchestră simfonică, al cărei dirijor a fost. A mai dirijat și orchestrele de la Teatrul românesc (1861-1875), de la trupa da Teatru german (1868-1870) și de la Opera italiană (1870-1874), unde a condus o serie de opere. A realizat și o serie de compoziții proprii, fiind întemeietorul operei românești.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Eduard_Caudella

roger ball4 iunie 1944  s-a născut — Roger Ball, saxofonist, pianist şi compozitor britanic. Ball făcea parte din trupa Scots, grup puțin probabil pentru a avea succes în stilul funk american, dar a fost nominalizat la trei premii Grammy în categoria Rhythm & Blues. Ball a fost compozitorul principal al piesei „Pick Up the Pieces”, care a fost prezentată pe 22 februarie 1975 în Billboard chart. De atunci a fost descoperită de mulți muzicieni și folosită în programe de televiziune, filme și reclame. Roger Ball a scris în total 43 de melodii pentru formația Average White Band. În 1995 a lansat primul său album solo, Street Struttin’ , iar în 2005, al doilea său CD  Childsplay.

https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Ball_(musician)

 

 

Elaborat de Marina Sandu

 

Reclame

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: