Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

j z4 decembrie1969 s-a născut — Jay-Z (Shawn Corey Knowles-Carter), rapper, producător de discuri, antreprenor și ocazional actor american. Este unul dintre cei mai de succes antreprenori și artiști hip-hop din America. Fiind constant considerat unul dintre cei mai mari rapperi ai tuturor timpurilor a fost clasat de MTV pe locul 1 în topul The Greatest MCs of All-Time în 2006. Ca artist, el deține recordul pentru cele mai multe albume ce ocupă primul loc pentru un artist solo în Billboard 200 cu doisprezece. Jay-Z a avut de asemenea patru melodii pe primul loc în Billboard Hot 100. Pe 11 decembrie 2009, Jay-Z a fost clasat ca al zecelea cel mai de succes artist al anilor 2000 de către revista Billboard, ca al cincilea artist bărbat solo și ca al patrulea rapper în spatele lui Eminem, Nelly și 50 Cent. De asemenea a fost clasat pe locul 88 în topul celor mai mari artiști toate timpurile de către Rolling Stone. El a vândut aproximativ 50 de milioane de albume în întreaga lume și a primit paisprezece premii Grammy pentru activitatea sa muzicală și numeroase alte nominalizări.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Jay-Z

efim-bogdanovschi5 decembrie 1921 s-a născut — Efim Bogdanovschi, maestru de cor, maestru emerit al artei din R. Moldova. După ce a cântat în corul liceului, a mers la lecții de vioară (la Vilik). Până la sfârșitul liceului (1939), așa cum a recunoscut-o Bogdanovski însuși, „știa să rezolve, cunoștea teoria muzicii și istoria muzicii”. Apoi a studiat la Conservatorul din Chișinău (1940-41, 1945-50). În 1945, a fost restabilit în universitate deja pentru cursul pregătitor al departamentului de dirijare corală. Din 1946, a condus teoria muzicii și solfeggio la Colegiul muzical din Chișinău, apoi conducerea și dirijarea. A lucrat ca profesor al departamentului de conducere corală al Conservatorului de Stat din Moldova, din 1949. În 1967, Bogdanovschi a fost dirijor al Capelei Corale „Doina”. Mai târziu în 1972, maestrul a creat voluntar Corul de Cameră la Palatul Culturii Sindicatelor din Moldova, care a participat la numeroase festivaluri,  fiind laureat al competițiilor republicane și internaționale.

https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/2016/01/11/%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D1%80-%D0%B5%D1%84%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9/

curbet5 decembrie 1930 s-a născut — Vladimir Curbet, conducatorul artistic al ansamblului „Joc”, maestru de balet, artist al poporului din URSS. A absolvit şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău în 1966, însă în anii 1949-1953 a fost conducător artistic al formaţiei de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni.  În 1953-1957 a condus colectivul de dansuri populare din s.Caragaş, Slobozia. În 1957 Vladimir Curbet e numit pedagog-repetitor, iar în 1958 conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului moldovenesc academic de Stat de dansuri populare „Joc”. Cu ansamblul „Joc” Vladimir Curbet a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, cu un nivel înalt interpretativ, atingînd o performanţă artistică fără de pereche în lume. Vladimir Curbet a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10 000 de spectacole în peste 70 de țări. Astăzi, „Joc”-ul este mai mult decît un fenomen cultural, așa cum Vladimir Curbet este mai mult decît un om fenomenal.

http://www.moldovenii.md/md/people/985

paulencu5 decembrie 1940 s-a născut — Ion Paulencu, solist de operă, interpret de muzică populară moldovean. Ion Paulencu a devenit student al Institutului de arte ”Gavriil Muzicescu” din Chișinău. În anii 1968-1972, în paralel cu studiile, a lucrat în orchestra „Folclor” al Radioului și Televiziunii din Moldova. Din 1972 pînă în prezent Ion Paulencu este solist la Opera Națională. Pe parcursul deceniilor Ion Paulencu s-a ocupat intens de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cîntece nupțiale, colinde, urături. El cîntă la 15 instrumente populare precum: cavalul, tilinca, drîmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoi, fluier ingemanat. La colegiul „Ștefan Neaga” Ion Paulencu a inaugurat ansamblul etno-folcloric „Bucovina”. Ion Paulencu a interpretat numerose roluri, în total peste 60 la număr.

http://www.moldovenii.md/md/people/1055

gherman6 decembrie 1988 s-a născut — Doinița Gherman, interpretă de muzică populară. A absolvit Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”, paralel a studiat pianul la Școala de Arte. „V. Poliakov”, apoi a devenit studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Prima apariţie pe scenă în faţa unui public larg are loc la 13 de ani, iar la scurt timp Doiniţa a fost inclusă în programele concertistice muzicale. A debutat pe scena națională, cu melodii care au devenit instantaneu hit-uri: „Nu-s o fată ca oricare”, „Busuioc, busuiocel”, „Zii bade cu Fluiera” etc. Fiecare concert din viața ei, o face să iubească scena tot mai mult. Scrie muzică și versuri atît pentru melodiile sale, cît şi pentru alţi interpreţi. Cîţiva ani la rînd a participat la selecțiile naționale pentru „Eurovision”, în anul 2012, a prezentat piesa „Welcome to Moldova”.

http://www.moldovenii.md/md/people/787

Alex17 decembrie 1980 s-a născut — Alexandru Șura, interpret de muzică clasică. A studiat pianul la școala muzicală „Valerii Poleacov”. Peste doi ani este deja elev la liceul „Ciprian Porumbescu”, clasa țambal. Apoi îşi continuă studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa de țambal. De mic participă la diferite concursuri, este premiat la Festivalul Internațional de muzica tradițională „Constantin Brăiloiu” (România, 1995), unde a obţinut Premiul I; iar la Jocurile Internaționale Delfice (Rusia, 2000) − medalia de aur. Cântă cu orchestre de prestigiu din republică: „Joc” și „Lăutarii”. Repertoriul lui e variat: muzica clasică, muzica tradițională, prelucrări folclorice și melodii moderne. În 2002 a înregistrat primul sau CD – „Virtuoz al țimbalului” interpretînd lucrările compozitorilor binecunoscuţi în lumea muzicii.

http://www.moldovenii.md/md/people/69

nicu vladimir8 decembrie1950 s-a născut — Nicu Vladimir, muzician folk român. A absolvit Institutului de Arte Plastice din București, secția pictură. A activat ca membru, pentru o scurtă perioadă în cenaclul Flacăra. A participat la Festivalul folk din Sighișoara din 1974. În iulie 2007, la Vama Veche, a avut loc o gală folk „în memoriam Nicu Vladimir”, iar în 2010 a fost publicată o carte+CD intitulată „Lucrătorul ostenit” (îngrijită de Daniel-Silvian și Petre Emil Kindlein, ed. Blumenthal).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Vladimir

hruscas8 decembrie 1957 s-a născut — Ștefan Hrușcă, solist vocal, instrumentist, compozitor român de muzică folk–pop. Este cunoscut publicului din România mai ales prin colindele pe care le interpretează. A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, iar până în 1984 a susținut peste 1000 de spetacole împreună cu cenaclul. Ștefan Hrușcă este deținătorul multor premii: Marele Premiu al Muzicii Folk (1982); Premiul pentru Creație (1983); Premiul Discul de Aur oferit de Casa de discuri Electrecord, cu albumul „Colinde I”, pentru cele mai multe albume vândute (1991); Al doilea Disc de Aur pentru albumul „La săvârșitu’ lumii”(1996); Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unități vândute din albumul „Ziurel de Ziurel” (1996).

https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Hru%C8%99c%C4%83

Магдалена_Лаура_Сирмен_(Ломбардини)9 decembrie 1745 s-a născut — Maddalena Laura Sirmen, violonistă și compozitoare italiană. Magdalena Laura Sirmen a fost foarte apreciată în timpul vieții sale ca o virtuoasă instrumentistă, mai ales în Paris și Londra. Lucrările ei au fost foarte apreciate de contemporani. A primit educația muzicală în orașul ei natal, în Ospedale dei Mendicanti. A studiat cântecul, vioara și teoria muzicii. În toamna anului 1767 sa căsătorit cu violonistul Ludovico Sirmen. Imediat după căsătorie, cuplul a participat la un tur -concert comun. Ei au trăit și au dat concerte ca violoniști – virtuozi în Faenza, Turin și din vara anului 1768 la Paris. În Paris, a publicat primele compoziții (șase trio-uri, op.1, șase cvartete de coarde). Din 1771, Magdalena Laura Sirmen a făcut concerte și a călătorit fără soțul ei.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD,_%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0

 

Olivier_Messiaen_193010 decembrie 1908 s-a născut — Olivier Messiaen, compozitor francez, organist și ornitolog. A intrat la Conservatorul din Paris la vârsta de 11 ani. În 1931 a fost numit organist la biserica La Trinité din Paris, post pe care l-a deținut până la moartea sa. Muzica lui Messiaen este ritmic complexa (el a fost interesat de ritmuri din greaca veche și din surse hinduse), și este melodic și armonic bazat pe modurile de transpunere limitată, care au fost inovarile proprii ale lui Messiaen. Multe dintre compozițiile sale descriu ceea ce el a numit „aspecte minunate de” credință, pe baza lui de nezdruncinat a catolicismul roman. Stilul său a absorbit multe influențe muzicale exotice, cum ar fi gamelan indoneziană (percuție reglată de multe ori în lucrările sale orchestrale). În 1940, Messiaen a fost luat prizonier de către germani. În timpul captivității a compus Quatuor pour la fin du temps („Cvartet pentru sfârșitul lumii”) pentru cele patru instrumente disponibile, pian, vioară, violoncel, și clarinet. Piesa a fost cântată pentru prima oară de Messiaen și alți muzicieni prizonieri în fața unei audiențe de deținuți și paznici.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Olivier_Messiaen

 

Elaborat de Marina Sandu

Lasă un comentariu

Nor de etichete