Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

bobi brown5 februarie 1969 s-a nascut — Bobby Brown, cântăreț american, soţul cântăreţei Withney Huston. În 1987, după ce a fost membru în trupa de succes New Edition, Brown a început o carieră solo și a înregistrat o serie de hituri și, de asemenea, a câștigat Premiul Grammy. El este considerat pionier al genului „noul jack-swing”. Cel de-al doilea album, „Do not Be Cruel”, a inclus un număr mare de hituri, inclusiv piesa „My Prerogative”. De asemenea, a jucat în show-ul realității „Being Bobby Brown” (englezesc fiind Bobby Brown). Bobby Brown și-a început cariera muzicală ca membru al grupului R & B New Edition, pe care la creat cu prietenul din copilărie, Michael Bivins. Cu Brown, trupa a înregistrat o serie de hituri: Candy Girl, Cool It Now și Mr. Telefon M.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bobbi_Brown

rus cos6 februarie 1948 s-a născut compozitorul, criticul muzical, scenaristul — Constantin Rusnac, în satul Trebisăuți, raionul Briceni, Republica Moldova. A urmat studiile la școala de muzică (în prezent – Liceul „Ciprian Porumbescu”) din Chișinău. În anul 1965 a absolvit școala de muzică cu medalia de aur. Apoi începe să învețe la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice) la două specialități: muzicologie și contrabas. Între anii 1970-1975 publică articole muzicale și s-a ocupat de prelucrarea melodiilor populare. Constantin Rusnac a cules mai mult de 2000 de creații muzicale folclorice. În anul 1986 i-a fost conferit titlul de conferențiar, în 1990 – de profesor universitar. Din anul 1993 este numit în funcția de Secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO.

http://www.moldovenii.md/md/people/292

dan balan 6 februarie 1979 s-a născut — Dan Bălan, cîntăreţ, compozitor, producător. A câștigat numeroase premii internaționale din industria muzicală, printre care Echo Awards și MTV Video Music Awards. Este fondatorul faimosului trio O-Zone și, de asemenea, este autorul și producătorul hitului mondial Dragostea din Tei, situat în topul chart-urilor din mai bine de 30 de țări, vândut în mai mult de 12 milioane de copii pe tot mapamondul.  Dan este autorul și interpretul hiturilor internaționale „Chica Bomb”, „Justify Sex”, „Freedom”. În 1999, Dan fondează un nou proiect muzical, formația O-zone. Succesul mondial al trupei O-Zone vine în 2003, odată cu lansarea piesei „Dragostea Din Tei” . Albumul DiscO-Zone, lansat în anul 2004, devine cel mai vândut album al trupei și obține statut de „Disc de Platină” și „Disc de Aur” în diverse țări, cu vânzări de peste 3,5 milioane de exemplare, devenind, conform bilanțului de final de an, cel mai vândut album din Japonia în 2004 și, totodată, unul din cele mai vândute albume în Europa și America Latină. Dan Bălan devine primul compozitor din R. Moldova nominalizat vreodată la premiul Grammy, cel mai important și prestigios premiu din industria muzicală mondială, în calitate de co-autor al superhit-ului „Live Your Life”, în interpretarea cântăreței Rihanna și a rapper-ului T.I.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Balan

deli a7 februarie 1982 s-a născut cântăreața română — Delia Matache. Cunoscută sub numele de scenă Delia, este o cântăreață, vedetă de televiziune și jurat în cadrul competiției muzicale internaționale X Factor, România. A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” după cinci ani de studiu al pianului și lecții particulare pentru flaut. Delia alege a-și continua studiile, urmând cursuri la Universitatea Națională de Muzică din București. Delia a debutat în industria muzicală în anul 1999, la vârsta de 17 ani, alături de Nicolae Marin, formând trupa N&D. În acea perioada a scos 4 albume, astfel cunoscând succesul la nivel național. După 2003, în cariera solo, Delia a mai lansat alte 3 albume. În prezent este jurat în cadrul „X Factor”, emisiune difuzată de postul de televiziune Antena 1.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Delia_Matache

Florin-Niculescu8 februarie 1967 s-a născut violonistul de muzică jazz — Florin Niculescu. Niculescu s-a născut într-o familie de muzicieni. De la vârsta de 6 ani a urmat cursurile școalii de muzică „Dinu Lipatti” din București, iar apoi liceul de muzică „George Enescu” din același oraș. În 1995 s-a alăturat trupei lui Romane, iar în 2001 a fost invitat de către Biréli Lagrène să se alăture proiectului său „Gipsy Project”, proiect inspirat de Quintette du Hot Club de France. A făcut înregistrări cu: Jimmy Rosenberg, Babik Reinhardt (fiul lui Django Reinhardt), Giani Lincan, Angelo Debarre, Hot Club de Norvège, Tchavolo Schmitt, Oscar Peterson, Jon Larsen, John McLaughlin, George Benson, Marcel Azzola, Regina Carter, Bucky Pizzarelli, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Charles Aznavour, Patricia Kaas, Patrick Bruel, Johnny Halliday și Henri Salvador.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_Niculescu

Silvia_Serbescu,_Romanian_pianist9 februarie 1903 s-a născut — Silvia Șerbescu, pianistă română. A început studiile muzicale la Academia Regală de Muzică. A fost printre primii pianiști clasici importanți produși de școala română de pian, iar interpretările date de ea compozițiilor lui Rahmaninov, Prokofiev și Debussy sunt memorabile. A fost un distins pedagog al pianului și profesor la Conservatorul din București (1948–1965). Silvia Șerbescu a dat concerte și recitaluri în Cehoslovacia, Finlanda, Franța, Italia, Iugoslavia, Polonia, Suedia, Uniunea Sovietică, Turcia, colaborând cu dirijori renumiți ca Nikolai Anosov, Ernest Ansermet, Paavo Berglund, ș.a. Repertoriul Silviei Șerbescu cuprindea compoziții de Bach, Beethoven, Brahms, Liszt, Debussy, Ravel, Busoni, Respighi, Enescu, De Falla, Albeniz și, cu mențiune specială, Rahmaninov și Prokofiev.  A fost printre primii pianiști care au interpretat foarte dificila Sonată Op. 24 Nr. 1 în fa diez minor de George Enescu.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Silvia_%C8%98erbescu

maria-cebotari-843705l10 februarie 1910 s-a născut — Maria Cebotari, soprană, celebră solistă de operă moldoveancă. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1924-1929). După terminarea studiilor la conservatorul din orașul natal, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. A debutat în 1931 la Opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în anul 1943. În perioada 1935 – 1943 a dat reprezentații și pe scena operei de stat din Berlin. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A fost o cântăreață de operă română, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii ’30 și ’40 ai secolului trecut.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Cebotari

Gheorghe-Cucu11 februarie 1882 s-a născut — Gheorghe Cucu, compozitor român, cunoscut mai ales datorită muzicii corale și prelucrărilor de folclor. Urmează cursurile școlii primare ( 1890 – 1894 ) și ale Școlii de cântăreți bisericești, apoi urmează cursurile Conservatorului din București (1890 – 1905) cu profesorul Eduard Wachmann, Dumitru Chiriac și Gheorghe Brătianu. Devine cântăreț de strană la Biserica Brezoianu (1901 – 1904) după care devine dirijorul corului ei (1904 – 1932). Între timp (1901 – 1907 și 1912 – 1928) a fost dirijor secund al Corului Carmen. A obținut premiul al doilea “George Enescu” pentru “coruri religioase” (1919), Premiul Societății Compozitorilor pentru culegeri de folclor (1925), Medalia de aur a expoziției din 1906. De la Gheorghe Cucu au rămas peste 100 de piese muzicale, unele tipărite. Prin folosirea creatoare a cântecului popular în lucrările sale corale, a contribuit la dezvoltarea școlii muzicale naționale românești. Gheoghe Cucu este autor al unor lucrări de bază în acest sens, caracterizate prin conținut realist și umor, prin intonație populară și măiestrie a compunerii („Frumosul vine pe apă”, 1931; „Haz de necaz”). A armonizat colinde și a scris muzică bisericească.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Cucu

 

 

A elaborat: Marina Sandu

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Nor de etichete